ET-värdet på en fälg: vad är det?
Hjulets konstruktion
Fastställandet av ET-värdet är relaterat till tekniken, konstruktionen av lastbilshjulet. Detta består vanligtvis av två delar: fälgen (som lastbilsdäcken sitter runt) och skivan eller disken (som utgör förbindelsen mellan fälg och nav). Hjulet fästs vid navet, dvs. vid fordonet, via plattan (skivan) med hjulmuttrar eller hjulbultar. Plattans eller skivans position i förhållande till hjullagret ligger till grund för ET-värdet. Det anges i millimeter och är alltså egentligen en avståndsindikator.
Position ovanför hjullagret
För att bestämma hjulets ET-värde tittar vi alltså på hjulets tvärsnitt. Om skivan sitter fast i fälgens mitt talar vi om ET0 (i millimeter). I detta fall finns det alltså lika mycket utrymme på både insidan och utsidan. ET (offset) är lika med avståndet mellan hjullagret och monteringsplatsen.
Eftersom bil- och hjultillverkarna också vill minimera slitaget bör hjulet centreras ovanför hjullagret så bra som möjligt. Det är också viktigt att hjulet kan positioneras så att det kan rotera fritt, utan motstånd från t.ex. bromsskivor och/eller andra komponenter.
Inre fälg
I praktiken är ET-värdet det antal millimeter som hjulets centrumlinje avviker från monteringsytan (på hjulnavet). Som tumregel gäller att ju högre ET-värde, desto mer inåtriktat är hjulet, och ju lägre ET-värde, desto mer utåtriktat är hjulet. ET-värdet kan vanligtvis avläsas på insidan av fälgen, men finns också alltid angivet i vår sortimentsöversikt. Om du behåller samma ET-värde som det hjul som ska bytas ut har du alltid rätt.
Anta att ett hjul har ET35. Om du monterar ett hjul med ET25 kommer hjulet att komma ut 10 mm längre. Detta ändrar också positionen i förhållande till hjullagret, vilket kan innebära mer slitage; samt annorlunda styrbeteende eftersom spårvidden ändras.